Workshop jak na výrobu krabkostek

Krabkostky jsou označením pro speciální úpravu jídla do formy snadno dělitelného a polykatelného tvaru určeného lidem s polykacími potížemi. Krabkostky jsou vyústěním naší dlouhodobé snahy najít adekvátní úpravu jídla pro lidi, kteří nemohou bežně připravená jídla snadno polknout pro poruchu polykacího reflexu. Nespokojili jsme se s dostupnými úpravami jídla formou kašovité nebo mixované stravy. Tyto úpravy jen vzdáleně připomínají chuť a obrazový vjem původního jídla. Dále jsme chtěli posílit prvek samostatné konzumace jídla, abychom prodloužili samostatnost každého člověka, kdo zvládne jídlo samostatně sníst. 

1905_food_U Lípy_0191906_jednohubky_0361906_jednohubky_0601906_jednohubky_0011906_jednohubky_047

Náš koncept jsme představili na Ceně inovace roku 2022, kterou pořádala APSS. Již v roce 2019 jsme podali přihlášku o udělení patentu na Úřadu pro průmyslové vlastnictví. Nyní chceme získané zkušenosti předávat dál formou vzdělávacích workshopů.  

Ve spolupráci s Miroslavem Tatkou - spoluautorem výrobního postupu, jsme pro zájemce, předně kuchaře a nutriční terapeuty, připravili tématický workshop "jak na výrobu Krabkostek." Těžiště workshopu budou praktická cvičení ve kterých si účastníci osvojí dovednosti v úpravě jídel pro lidi s polykacími potížemi. 

Workshop Krabkostky 2024 plakat_obsazeno

Program Workshopu:

  • Nezbytný popis koncepce tvorby krabkostek - výchozí nastavení procesů v kuchyni, volba surovin a doporučené technické zázemí.
  • způsoby úpravy jednotlivých ingrediencí jednotlivých částí jídel - maso, omáčky a přílohy (brambor, knedlík, těstoviny, rýže)
  • praktická ukázka úpravy:
    • Kuře na paprice s knedlíkem;
    • zeleninové rizoto;
    • kuřecí plátek s brokolicí a bramborem;
    • hovězí s rajskou omáčkou a těstovinami;
    • špekové knedlíky se zelím.
    • snídaňové tousty, saláty, pomazánky apod. 

Pro přihlášení na workshop využijte přihlašovacího formuláře a nebo nás kontaktujte emailem krabkostky@diakoniekrabcice.cz