Krabkostky jsou označením pro speciální úpravu jídla do formy snadno dělitelného a polykatelného tvaru určeného lidem s polykacími potížemi. Krabkostky jsou vyústěním naší dlouhodobé snahy najít adekvátní úpravu jídla pro lidi, kteří nemohou bežně připravená jídla snadno polknout pro poruchu polykacího reflexu. Nespokojili jsme se s dostupnými úpravami jídla formou kašovité nebo mixované stravy. Tyto úpravy jen vzdáleně připomínají chuť a obrazový vjem původního jídla. Dále jsme chtěli posílit prvek samostatné konzumace jídla, abychom prodloužili samostatnost každého člověka, kdo zvládne jídlo samostatně sníst.
Náš koncept jsme představili na Ceně inovace roku 2022, kterou pořádala APSS. Již v roce 2019 jsme podali přihlášku o udělení patentu na Úřadu pro průmyslové vlastnictví. Nyní chceme získané zkušenosti předávat dál formou vzdělávacích workshopů.
Ve spolupráci s Miroslavem Tatkou - spoluautorem výrobního postupu, jsme pro zájemce, předně kuchaře a nutriční terapeuty, připravili tématický workshop "jak na výrobu Krabkostek." Těžiště dvoudenního workshopu budou praktická cvičení ve kterých si účastníci osvojí dovednosti v úpravě jídel pro lidi s polykacími potížemi.